Beste sporters,
Het is inmiddels 2021, Sinterklaas is al lang en breed weer in Spanje en de Kerst is achter de rug, maar we zitten nog steeds in de Lock-down. Velen van ons komen te weinig buiten en bewegen matig en we willen allemaal de kerstkilo’s eraf. Om dit probleem op te lossen hebben de verenigingen een nieuw project bedacht: de wandelchallenge (wandeluitdaging).
Wat is de wandelchallenge?
Het idee van de wandelchallenge is om binnen 30 dagen een bekende (internationale) wandelroute af te leggen, zonder echt het land uit te gaan.
De drie routes waaruit gekozen kan worden zijn:
• de route van Haarlem naar Santiago de Compostella 2.604 kilometer (noordwest Spanje);
• de route van Nijmegen naar Rome 1.651 kilometer (midden Italië);
• of je loopt mee met het Pieterpad 500 kilometer.
Het project zal 30 dagen duren en wordt uitgevoerd in groepjes van max. 15 personen.
Omdat we niet echt het land uit kunnen, zal iedere deelnemer van een groep elke dag zo veel mogelijk kilometers moeten lopen in zijn of haar eigen omgeving. De deelnemers tellen alle gelopen kilometers bij elkaar op en zo kom je elke dag op een dagtotaal. Het is de bedoeling dat je jouw gewandelde kilometers iedere dag bijhoudt en elke dag doorgeeft aan de aanvoerder van jouw groepje. De aanvoerder zal het totaal aantal gelopen kilometers van de hele groep dan 2 keer per week doorspelen naar de coördinatoren. Deze zullen de routes updaten en de stand bijhouden.
Alle groepjes die dezelfde route bewandelen, nemen het tegen elkaar op. Je wilt misschien naast de prestatie met jouw groep wel als eerste de eindstreep behalen (minste aantal dagen). Maar misschien wil je er met je groep ook voor gaan het doel te bereiken binnen de tijd.
Voor de route naar Santiago wordt dagelijks zo’n 6 kilometer afgelegd, naar Rome zo’n 4 kilometer per dag en voor het Pieterpad ruim 1 kilometer per dag.
Gedurende de wandeling kom je langs verschillende grote steden, mooie plekken of bijzondere bezichtigingen. Hier hebben wij stukjes tekst over geschreven en wanneer jullie het aantal kilometers hebben bereikt om tot een bepaalde plek te komen, sturen we jullie de tekstjes op. Zo maken we er met zijn allen een echte mooie reis van.
Voorbeeld:
Stel je voor: in totaal zijn er 3 groepen van ieder 15 deelnemers die de route naar Santiago hebben gekozen: groep A, groep B en groep C. Deze route bedraagt in totaal 2.604 kilometer. Dat betekent dat ieder groepje in 30 dagen 86,6 kilometer moet wandelen, dus per deelnemer ongeveer 6 kilometer. Hoe je dit verspreidt en verdeelt, maakt niet uit, maar het leukste is natuurlijk om allemaal ongeveer evenveel kilometers te maken. Met je groep maak je samen een whatsappgroep aan en kies uit jullie midden één aanvoerder. Deze zal de standen aan ons doorgeven. Op het moment dat je wilt gaan wandelen met één groepsgenoot maak je met diegene een afspraak en ga je op pad. Vergeet hierbij niet de kilometerteller* op je telefoon aan te zetten! Als je deze niet hebt, mag je voor elk uur dat je loopt 4 kilometer rekenen. Maar alleen lopen is ook goed!
Aan het eind van de wandeling kom je thuis en zie je dat je bijvoorbeeld 8 kilometer hebt gelopen. Dan geef je dit aan de aanvoerder van je team door: “Ik heb vandaag 8 kilometer gewandeld!”. De aanvoerder zal iedere dag alle afstanden van de groep bij elkaar optellen en twee keer per week doorspelen aan de coördinator. Het kan dus best zo zijn dat je als groep op één dag 100 kilometer wandelt. Zo werk je als team binnen 30 dagen naar het eindpunt toe.
Alle groepjes hebben dus ieder hun eigen groepsapp, de aanvoerders zitten nog extra in een groepsapp met de coördinator.
Het kan zo zijn dat groep A na 25 dagen de eindstreep al gehaald heeft, groep B al 2.200 kilometer gelopen heeft en groep C al 2.250 kilometer.
De groepjes starten zodra de groepsapp klaar is en de aanvoerder het startsein geeft, dit kan al vanaf 14 januari zijn maar het is ook mogelijk dat het opstarten van jouw groep meer tijd nodig heeft, nogmaals, ieder groepje krijgt 30 dagen de tijd.
De resultaten worden ook via de sites van jouw vereniging gepubliceerd, zo kan iedereen die meeloopt de actuele stand van alle groepjes bekijken.
Hoe doe je mee?
• Iedere sportgroep krijgt van de eigen docent de brief en de aanwijzingen, de docent blijft jullie stimuleren totdat de start is gemaakt
• Geef je bij de eigen docent /groepsvertegenwoordiger/wandelbegeleider op. Introducees zijn welkom, wel opgeven natuurlijk anders worden de kilometers niet geteld.
• Geef ook aan welke uitdaging je wilt doen
• Komt de groep niet helemaal aan 15 deelnemers: geen probleem, we proberen de groep aan te vullen naar 15 personen.
• De docent geeft de groepen en de aanvoerders door aan de coördinator
• De aanvoerder krijgt tips en aanwijzingen vanuit de organisatie
• De aanvoerder maakt een groepsapp aan en krijgt extra hulp vanuit de organisatie of docent
• Is de groepsapp klaar dan geeft de aanvoerder het startsein, de 30 dagen gaan dan voor jou en jouw groep in
• Heb je geen smartphone, geen probleem dan krijg je vanuit de organisatie formulieren waarin je de loopkwartiertjes/uurtjes kan bijhouden
Taken van de aanvoerder
Elke groep heeft een aanvoerder. De aanvoerder heeft een aantal extra taken. Die taken staan hieronder beschreven.
1) De aanvoerder krijgt vanuit de organisatie de namen, mail en telefoonnummers door
2) De aanvoerder maakt een groepsapp aan en samen verzinnen jullie een eigen naam voor de groep
3) De aanvoerder zorgt ervoor dat hij/zij iedere dag precies weet hoeveel kilometers er als groep zijn gemaakt.
4) De aanvoerder geeft deze afstand 2 keer per week door in de speciale aanvoerdersgroepsapp, die de coördinator gaat maken.
5) De aanvoerder stuurt berichten, die bedoeld zijn voor de gehele groep, door naar hun eigen groepsapp (bijvoorbeeld de route-updates, of de verhaaltjes over de steden die je als groep tegen komt)
6) De aanvoerder heeft een algemene coördinerende rol in zijn/haar eigen groep
Mocht je contact willen, dan mag je altijd even bellen naar:
• de beweegcoach senioren Marian Schijf 06 13260571
• haar rechterwandelbeen Anouk Lintsen 06 30665251
• of naar haar linkerwandelbeen Suzanne Lugthart 06 58858030
• of mail naar ons speciale wandelchallenge mailadres: InBeweging1@outlook.com
* de gratis app ‘ommetje’ van de hersenstichting. Er zit meteen een kilometer teller in en deze registreert zelfs meteen de route. Daarnaast krijgt ieder gratis info (hersenweetjes) en word je op een leuke manier gestimuleerd om elke dag te blijven lopen (minimaal 20 minuten). Werkt goed.
Ander apps:
* steps app pro.
*– route.nl
* strava.
* carmin connect