Giro Unico

De Ronde van Nijmegen omarmt Giro Unico!

Persbericht: Nijmegen 12 april 2016

Op zondag 15 mei organiseren de SONS 2016, de Giro d’ Italia, de Ronde van Nijmegen en Uniek Sporten een wielerevenement voor mensen met een beperking; de Giro Unico! Met dit evenement, waar diverse aangepaste sporten aan deelnemen, willen de organisaties een blijvende impuls geven aan het aangepast sporten in de regio Nijmegen. De organisaties mikken op een jaarlijks wielerevenement om mensen met een beperking te stimuleren om meer te bewegen.

Voor de regio Nijmegen is 2016 een jaar met een aantal bijzondere sportieve gebeurtenissen. Zo verwelkomt de regio op 1, 2 en 3 juli dit jaar ruim 2500 sporters met een verstandelijke beperking tijdens de Special Olympics Nationale Spelen (SONS 2016). Naast deze bijzondere Spelen, kleurt de regio in mei dit jaar roze voor de Giro d’ Italia. Om het gedachtengoed van beide evenementen tijdloos te integreren in de Nijmeegse sportwereld, organiseren de Ronde van Nijmegen en Uniek Sporten een side-event van de Giro d’ Italia voor mensen met een beperking; de Giro Unico!

Wethouder Renske Helmer-Englebert (Nijmegen): “Wij zijn gastheer van de Giro en de Special Olympics. De Giro Unico is een prachtige combinatie van twee doelen. Wij willen in deze regio, bewegen mogelijk maken voor iedereen, ook voor mensen met een beperking”.

De Giro Unico bestaat uit verschillende activiteiten. Op zondag 15 mei 2016 zullen op de Waalkade, voor het casino, de Racerunners Race en de Slow Bike Battle plaatsvinden. De Racerunners Race is een speciale fiets- en/of rolstoelwedstrijd over 300, 600 of 900 meter voor mensen met een beperking. De Slow Bike Battle is een wedstrijd voor mensen met een verstandelijke beperking waarbij ze zo langzaam mogelijk een parcours moeten afleggen zonder dat zij met hun voeten de grond raken. Daarnaast is er deze zondag in het Hunnerpark een Dikke Banden Race voor kinderen uit het (speciaal) onderwijs. In verschillende leeftijdscategorieën proberen kinderen zo snel mogelijk over het parcours te fietsen. De Alinkers, deelnemers met een loopfiets, zijn aanwezig bij alle activiteiten. De Alinkertocht zal alle bovenstaande sub activiteiten aandoen en starten bij het Radboud Sportcentrum, de tocht is geschikt voor mensen met een Alinker.

Speciale sporters krijgen de mogelijkheid om de 40km en 75km van de Ronde van Nijmegen af te leggen. De X-toppers van Pluryn en de handbikers van de Maartenskliniek behoren tot de deelnemers. Naast de speciale sporters verwelkomt de organisatie van de Giro Unico ook twee topsporters die later dit jaar naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro gaan. Dit zijn voorrijdster Linda van Vliet en visueel beperkte tandemrijdster Joleen Hakker.

De Giro Unico bestaat uit verschillende rol-gerelateerde sportactiviteiten voor mensen met een beperking. Hieronder vallen de Racerunners Race, Slow Bike Battle, Alinkertocht en de speciale tocht van de Ronde van Nijmegen. Inschrijven kan via: http://rondevannijmegen.nl/giro/bambini_unico/

Menu