Derde editie Sportcafé: aangepast sporten

Op maandag 14 maart vond de derde editie van het Sportcafé van de gemeente Berg en Dal plaats op de Werkenrode School in Groesbeek. Ineke Zuidwijk (directeur Werkenrode School) heette iedereen welkom op een avond waarin aangepast sporten en de lancering van Uniek Sporten binnen de gemeente Berg en Dal centraal stond.

Sportstimulering Berg en Dal organiseerde de derde editie van het sportcafé in samenwerking met gastheer Sportclub Werkenrode. Naast de organisatoren gaven Uniek Sporten en de stichting Special Olympics 2016 invulling aan het programma van deze avond. Na de opening van Ineke Zuidwijk en wethouder Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal was het woord aan Tom Langen die een mooi beeld presenteerde over het ontstaan en de werkwijze van Sportclub Werkenrode.

Vicevoorzitter Henk Albers, van Special Olympics 2016, gaf een nadere uitleg over de Special Olympics die dit jaar op 1,2 en 3 juli in de gemeenten Wijchen, Nijmegen en Berg en Dal worden georganiseerd. Ook was de voorzitter van de Special Olympics 2016, Floris Tas, aanwezig bij het derde Sportcafé. Hij sprak op het podium met wethouders Erik Weijers (gemeente Berg en Dal) en Renske Helmer (gemeente Nijmegen). Ook interviewde Floris Tas Karin Maas (deelnemer aan Special Olympics in juli) en haar begeleider Theo Gerrits van tennisvereniging Groesbeek.

Na een presentatie van Justin Ingelse en Lucia Dijkstra (Uniek Sporten) over de werkwijze van Uniek Sporten volgde het officiële gedeelde richting de lancering van Uniek Sporten in de gemeente Berg en Dal. Beide wethouders ondertekenden een overeenkomst voor de samenwerking. Daarna mocht Bob het podium op komen om daar, samen met de beide wethouders, een tekst (leef uit je hart) op te hangen. Terwijl Bob één voor één de letters op hing klonk er een gedicht wat door de moeder van Bob werd voorgedragen. Bij het ophangen van de laatste letter was de lancering van Uniek Sporten een feit. Voor meer informatie over Uniek Sporten, kijk op de website: www.unieksporten.nl.

Tijdens de pauze was er voor de aanwezigen de gelegenheid om zelf te ervaren hoe is het om een aangepaste sport te beoefenen in een rolstoel. Voor veel mensen was het moeilijker dan dat ze vooraf gedacht hadden.

Na de pauze werd er in een interactieve ronde gediscussieerd over het onderwerp ‘werven en behouden van vrijwilligers’. Er werden vijf tafelgroepen gevormd waarbij elke tafel een tafelvoorzitter had. De tafelvoorzitters waren de experts op vrijwilligersgebied. De tafelvoorzitters kwamen vanuit diverse organisaties en verenigingen, namelijk: De Treffers, de Gelderse Sportfederatie, stichting Special Olympics 2016, Werkenrode / Pluryn en vanuit het vrijwilligerssteunpunt van Stichting Welzijn Groesbeek. Aan het eind van de interactieve ronde werd per groep gevraagd om een korte samenvatting van de besproken punten te geven. Daaruit kwamen de volgende punten naar voren:

  • Er zijn vaak geen taakfunctiebeschrijvingen voor vrijwilligers aanwezig
  • Meestal staat niet vast wat te doen met de borging van vrijwilligers
  • Diverse ideeën rondom rouleren met vrijwilligers
  • Het is belangrijk om ook buiten de vereniging om te zoeken naar vrijwilligers
  • Er moet een leuke sfeer heersen en meer waardering zijn voor de vrijwilligers
  • Een persoonlijke benadering werkt toch het beste
  • Mensen met een beperking inzetten als vrijwilliger
  • Waardering voor het vrijwilligerswerk dat wordt gedaan, door bijvoorbeeld een vrijwilligersfeest te organiseren

Na de interactieve ronde was er nog een gelegenheid om te netwerken onder het genot van een drankje. Voor de vierde editie van het sportcafé heeft zich alweer een volgende gastvereniging aangemeld. Ditmaal zal De Treffers gastheer zijn. De datum van de vierde editie zal per mail bekend gemaakt worden. Wilt u nog meer informatie of heeft u nog vragen?

Neem contact op met het Sportteam: f.roelofs@welzijngroesbeek.nl

Neem ook even een kijkje op de website: www.sportstimuleringbergendal.nl

Menu