Deze übersportieve ‘oudjes’ laten zien hoe het moet

Geen categorie

Veel ouderen bewegen niet genoeg. Volgens onderzoek van Ouderenpanel komt tweederde van de ouderen niet aan een uur intensief bewegen per week. Daarnaast blijkt dat niet-sportende ouderen meer op zoek zijn naar meer sociale contacten dan sportende ouderen. Wij gingen langs bij ouderen die het goede voorbeeld geven: seniorensport in Groesbeek.

VRIJDAGOCHTENDLES

De les begint met een opwarming in koppels. De een loopt een rondje, terwijl de ander oefeningen doet.

Marian (midden) begon achttien jaar geleden met het geven van de sport- en spellessen. Ze is adviseur sport en bewegen en geeft de lessen namens Inbewegingsport in Groesbeek en ze weet iedereen super leuk mee te laten doen.

Corrie (69, links) zit niet graag stil. Ze fietst veel, zit op maandag bij een andere gymclub en ze komt graag naar deze les, ook omdat het contact zo leuk is. “Wat we ook doen, als we bijvoorbeeld even geblesseerd zijn, dan komen we soms gewoon even koffie drinken hier. Dan zie je iedereen weer even.”

Na de opwarming: buikspieroefeningen.

Toos (80) vertelt waarom ze graag komt. “Enerzijds om de beweging en anderzijds ook voor de gezelligheid. Wij doen dit al jaren, al zolang Marian het opgericht heeft. Als je niet beweegt dan word je zo stijf als ik weet niet wat. Dan kun je niks meer. Dat merk je gewoon aan bepaalde dingen. Dus je moet blijven bewegen.”

Af en toe een zwaai of lachje naar de camera.

Het is een hechte groep. Veel deelnemers zitten er, net als Toos, al jaren bij. Jan (midden) komt al acht jaar. “In het begin zei ik altijd: ‘dat daarna koffie drinken enzo dat hoeft voor mij niet. Ik ga voor de gymnastiek.’ Maar ik ken deze mensen nu al tien jaar en ik ga het steeds gezelliger vinden.”


Als afsluitend spel wordt er een variant op slagbal gespeeld.

Na de les wordt er altijd nog een gezellig kopje koffie of thee gedronken met een koekje erbij. Er wordt gekletst over sporten, carnaval, maar ook vol lof over Marian gesproken. Annie (67): “Marian bindt de groep wel. Ze zorgt er voor dat je iedereen tijdens de gym leert kennen.”

Een leuke les, gezellige mensen, een enthousiaste trainer en een kopje koffie achteraf – dat lijkt de sleutel tot een succesvol sportief leven voor deze deelnemers. Door deze vrijdagse les alleen al voldoet deze Groesbeekse groep in één ochtend aan de ‘fitnorm’ voor de hele week. Precies waarom meer ouderen een voorbeeld aan ze zouden kunnen nemen dus.

Menu