Berg en Dal helpt evenementen verduurzamen

De gemeente Berg en Dal wil een duurzame toeristische bestemming zijn. We ondersteunen de toeristische sector bij het duurzamer worden. Om te weten wat er nodig is, hebben we dat aan 11 toonaangevende evenementen gevraagd. Bij deze 11 toonaangevende evenementen zitten ook vier sportevenementen uit Berg en Dal. Dit zijn de Hel van Groesbeek, Groesbeeks Gruwelijkste, Omloop der Zeven Heuvelen en Zeven voor Leven. Het ging in de gesprekken over onderwerpen als energie, afval, mobiliteit, voeding, sociale duurzaamheid en communicatie.

Wethouder Sylvia Fleuren (toerisme): “Het is mooi te zien dat veel organisatoren al zoeken naar een duurzamere invulling van hun evenement. Al weet men vaak nog niet precies welke stappen gezet kunnen worden. Onze hulp daarbij wordt als welkom ervaren.” De gemeente heeft in samenwerking met adviesbureau Conbuquest daarom een duurzaamheidsmenu opgesteld waar deze evenementen gebruik van kunnen maken. Dit menu bestaat uit een aantal uren begeleiding en een tegemoetkoming van € 500,- in duurzaamheidsmaatregelen.”

Zeven voor Leven

Sommige evenementen hebben zich al gemeld voor begeleiding. Eén van die evenementen is Zeven voor Leven. Tijdens dit evenement fietsen mensen voor het goede doel. Dion Sluijsmans van Zeven voor Leven: “De deelnemers van Zeven voor Leven fietsen door de mooie omgeving van Berg en Dal. We willen met de bescheiden bijdrage die we kunnen leveren ervoor zorgen dat deze omgeving ook groen en gezond blijft.”

Dion vertelt op welke manier ze dat doen: “We kopen bijvoorbeeld zoveel mogelijk producten in via lokale leveranciers. Bijvoorbeeld Zeven voor Leven bier via Brouwerij D’n Drul/Stollenberg. En bij Hans de Echte Bakker havermoutkoeken voor de fietsers en lunchpakketjes voor de vrijwilligers. Dit willen we uitbreiden met fruit, drankjes en zuivel. Maar we zetten bij het evenement op 22 mei ook nadrukkelijk in op afvalscheiding, we vragen deelnemers de auto zoveel als mogelijk te laten staan, kijken of drukwerk echt nodig is, hebben een post ‘duurzaamheid’ in de begroting en kijken of duurzaam geproduceerde (eco) wielershirts mogelijk zijn”.

Elkaar inspireren

Inspirerende succesvolle voorbeelden zijn nodig om elkaar verder te helpen. Daarom ondersteunt de gemeente evenementen bij het delen van de uitkomsten van de duurzaamheidsstappen. Dit gebeurt in samenwerking met de Stichting Toerisme en Recreatie Berg (STER). Alle stappen maken van Berg en Dal een duurzamere toeristische bestemming.

Informatie

Wilt u meer informatie over deze aanpak, neem dan contact op met Martine Norden Zij is beleidsmedewerker recreatie en toerisme bij de gemeente Berg en Dal. Dat kan via m.norden@bergendal.nl of 06 – 83 44 31 36

Menu